MÉRETVÉTELI ÚTMUTATÓ

MÉRETVÉTELI ÚTMUTATÓ

Segítség a függöny méretének meghatározásához

             

Ha az ablak alatt fűtőtest található, úgy a függönyünk legfeljebb a párkányig

Ha az ablak alatt fűtőtest található, úgy a függönyünk legfeljebb a párkányig vagy nem sokkal a párkány alá érhet, de mindeképp érdemes megtartani a min. 3 cm távolságot!

A “földig érő” függöny méretét úgy érdemes megadni, hogy annak az alja valójában legalább 5-6 centiméterre legyen a földtől. Így sokkal kevésbé fog piszkolódni, nem szedi össze a padlóról az esetleges port, nem lehet véletlenül rálépni, és a porszívózásnál, feltörlésnél sem akadályozza a munkát..

Mekkora függönyt érdemes varratni?

A vízszintes méretet mindig a karnis méretével arányosan határozzuk meg.Minimum a karnis méretének másfélszerese, de inkább kétszerese mennyiségű függönyt javaslunk, így fog szépen mutatni, kellemeshullámokat vetni a függönyünk.

Mérésnél erre érdemes figyelni!

A mérést legalább három helyen (bal oldalt, középen és jobb oldalt) végezzük el, mert előfordulhat, hogy a párkány, a karnis vagy a padló nem teljesen párhuzamos egymással. Magasságnak a három közül a legkisebbet válaszd.
A mérést fentről kezd a leendő csipeszek vagy függönykarikák aljától.

Függöny szélességének meghatározása:

A függöny szélességének kiszámításakor mindig a karnis, vagy a függönysín szélességét vedd alapul. (Ne az ablak szélességét!)
Rúdkarnis esetén a szélességet a díszítő elemek nélkül mérd.
A függöny valódi szélessége a karnis méretének minimum másfélszerese, maximum háromszorosa lesz, a választott ráncoló ráncsűrűségének megfelelően.

Függöny magasságának meghatározása:

  • A földig érő függöny magasságának, vagy hosszának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a földig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki min. 5 cm-t.

  • A párkányig érő függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a párkányig mérd.

  • A fűötestig érő függöny magasságának kiszámításakor a távolságot a karika, vagy csúszka aljától (csipesz használata esetén a csipesz közepétől) a fűtőtestig mérd, majd a mért hosszúságból vonj ki min. 3 cm-t.